
Yayınlama: 3 Mayıs 2020 06:18'de
Yazı İçeriği
1 Ketojenik Diyet Beslenme Örnekleri
1.1 Ketojenik Diyet Nedir?
1.2 Farklı Ketojenik Diyet Çeşitleri
1.3 Ketojenik Diyetin Faydaları
1.4 Ketojenik Diyette Neler Yenir?
1.5 Ketojenik Diyet Menüsü Örnek Hesaplama
1.6 Ketojenik Diyet Makro Hesaplama
1.7 Uzak Durulması Gereken Besinler
1.8 7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi Örneği
1.9 Ketozise Girmek Nasıl Anlaşılır?
1.10 Ketozise Girmek Ne Kadar Sürer?
1.11 Çocukluk Dönemi Epilepsisinde Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
1.12 Ketojenik Diyet İçin Diyetisyen Taylan Kümeli Ne Diyor?
1.13 Keto Diyeti İle Zayıflayanlar (Ünlüler)
Bu yazıda ketojenik beslenme örnekleri nelerdir ve kilo vermek için ketojenik diyet listesi haftalık uygulamaları nasıldır, ketojenik beslenmek için bilinmesi gerekenler ve bu diyete uygun besinler nelerdir tüm ayrıntıları ile açıklıyoruz.
Aşırı kilolardan kurtulmanın ve bazı ciddi hastalıklardan korunmanın yolu ketojenik diyet beslenme düzenlerinden geçiyor. Sanıldığının aksine bu diyet türü sadece kilo vermek için değil, aynı zamanda kanser ve epilepsi tedavisinde de kullanılıyor.
Özünde vücudun açlığı taklit etmesi yatan bu beslenme düzeninde ekmek, makarna, pilav, meyveler ve baklagiller gibi karbonhidrat içeren yiyecekler minimum düzeye indirilirken, sağlıklı yağlar ve proteinler ile besleniliyor.
Karbonhidrat tüketimi azaltıldığında vücut ketozise giriyor ve yağ yakımı başlayınca kilo verme sürecine giriliyor. Bu diyetle 2 haftada 12 kilo veren ünlüler bile var!
Son zamanların popüler beslenme düzeni ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır, kimler yapabilir, bir haftalık ketojenik diyet örnek menü nasıl olmalıdır, ketozis ve keton nedir yazımızın devamında cevap veriyoruz.
Ketojenik Diyet Beslenme Örnekleri
Vücudumuz enerji elde etmek için önce karbonhidratları, sonra yağları ve son olarak da proteinleri kullanılır.
Yeterince karbonhidrat alınmadığında, enerji elde etme mekanizması değişir ve vücut karbonhidrat yerine önce yağları kullanacağından yağ yakımı sürecine girilir.
Düşük karbonhidratlı beslenmek kandaki glikoz miktarını azaltacağı için insülin seviyesi düşer. Böylece yağ yakımına daha meyilli bir ortam oluşur.
Ketozise girildiğinde vücut enerji elde etmek için artık karbonhidratları değil, yağları ve proteinleri kullanır.
Enerji elde etmek için yağlarınız kullanıldığında keton adı verilen cisimcikler oluşur. Glikoz yerine keton cisimcikleri kullanılmaya başlanır. Bu süreç böyle devam ettikçe enerji elde etme mekanizması tamamen değişmiş olur.
Ketojenik Diyet Nedir?
Normal beslenme düzenine göre düşük miktarda karbonhidrat, yüksek miktarda yağ ve yeterli miktarda protein tüketilmesine dayalı bir beslenme düzeni olarak açıklanabilir.
Bu diyetin amacı vücudun enerji için karbonhidratları değil, sağlıklı yağları kullanmasını yani daha bilimsel bir ifade ile vücudun ketozise girmesini sağlamaktır. Peki bu diyet sağlıklı mıdır, neden bu uygulanıyor?
Yapılan araştırmalarda düşük miktar karbonhidrat içeren bir program ile beslenmenin hem zayıflamayı sağladığı, hem de bir çok hastalığı önlediği ve sağlıklı bir yaşam rahatlığı sunduğu ortaya çıkmıştır.
Farklı Ketojenik Diyet Çeşitleri
Beslenme programlarının özellikle karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve protein açısından farklı oranlarda uygulanmasıyla diyet farklı isimlerle adlandırılmıştır.
Standart Ketojenik Diyet (SKD): Gün içinde tükettiğiniz besinler toplamda % 5 oranında karbonhidrat, % 20 protein ve % 75 yağ içeriyorsa SKD tarzı beslenmeden söz edilebilir.
Bazı uzmanlar ise oran vermek yerine miktar vermenin diyet uygulayıcısına kolaylık sağladığını düşünür ve oran yerine miktar verirler.
Karbonhidrat miktarı 20 ile 50 gram, proteinler 40-60 gram arasında ve yağlar ise limitsiz tüketilmelidir.
Döngüsel Ketojenik Diyet (DKD): Standart diyet olan SKD’ye göre biraz daha esnektir. Haftada 5 gününüzü ketojenik geçirdiyseniz devam eden iki günde karbonhidrat tüketebilirsiniz.
İlk 5 gün standart keto uygularken, diğer iki günde yüksek karbonhidrat yüklemesi yapmanız gerekiyor.
Yüklemenin yapılacağı ilk gün toplam besinler % 70 karbonhidrat, % 15 protein ve % 15 yağ içerir.
Yüklemenin ikinci gününde ise karbonhidrat miktarı biraz düşürülürken protein oranı artırılır. Böylece % 60 karbonhidrat, % 25 protein ve %15 yağ tüketilir. Bu versiyon haftada bir kaç kez yüksek yoğunluklu antrenman yapan sporcular için uygundur.
Hem egzersizlerden verim almak hem de standart keto diyetinin nimetlerinden faydalanmak isteyen vücut geliştirmeciler ya da fitness yapanlar bu versiyonu uygulayabilir.
Hedefli Ketojenik Diyet (HKD): Döngüsel versiyona benzer ve egzersiz yapılan günlerde karbonhidrat yenilebilir. Uzun zamana yayılmış bir şekilde yüksek yoğunluklu egzersiz yapan sporculara göre tasarlanmıştır.
Glikoz olmadan uzun süre bu tür sporlarda verim almak mümkün değildir. O nedenle egzersiz günlerinde karbonhidrat içeren besinler verimi artırmaktadır.
Kandaki insülin düzeyinin artması her zaman zararlı değildir. Örneğin egzersiz öncesinde kandaki insülin düzeyi artırıldığında anabolik bir etki oluşturur. Bu da kas yıkımını önleyerek kas büyümesine meyilli bir ortam oluşturur.
Hedefli ketojenik diyet, performans açısından zorluk çeken, yorgunluktan muzdarip, gücünü iyileştirmek isteyen ve düzenli spor yapanlar için uygundur.
Yüksek Protein Diyeti: Standart versiyona benzemekle birlikte protein oranı daha yüksektir. Ketoya ilk defa başlayacak olanlar için daha uygundur. Birden % 75 oranında yemek zor gelebilir.
Aslında % 60 oranı bile insanı zorlayabilir. Bu versiyonda yağ miktarı % 60, protein miktarı % 35 ve karbonhidrat miktarı ise % 5 düzeyindedir. Daha ayrıntılı bilgi için yüksek protein diyeti başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ketojenik Diyetin Faydaları
Kilo vermeye yardımcı olduğunu biliyorsunuz. Ancak yapılan bir çok çalışmada bu diyetin (standart versiyonun) diğer diyet türlerine göre daha fazla kilo verdirdiği hatta kat kat daha fazla zayıflattığı ( Kaynak 1) bulgularına ulaşılmıştır.
Kilo vermeyi sağlaması ve yağ yakımını artırması gibi faydalarının yanında yine bilimsel araştırmalarla desteklenen bir çok faydası var. Bunlar;
Bozuk kan değerlerini düzeltmesi
Trigliserid ve kötü kolesterol düzeylerini dengelemesi
İnsülin duyarlılığını artırması
Tip 2 diyabete iyi gelmesi
Nörolojik hastalıklarda ilaç gibi bir etki oluşturması
Bazı tümörlerin büyümesini yavaşlatması
Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatması
Çocuklarda görülen epilepsi nöbetlerini azaltması
Akneleri kurutmada etkili olması
Polikistik over sendromuna iyi gelmesi
Parkinson hastalığında iyileştirmeler yapması
olarak sıralanabilir. Ancak bu faydaları olmasına rağmen bir çok uzman zayıflamak için keto diyetine hala mesafeli yaklaşabiliyor.
Ketojenik Diyette Neler Yenir?
Ketojonik diyet programında sağlıklı yağlar ve proteinler ile çok az miktarda da karbonhidratlar tüketilmelidir. Ketojenik diyet için en uygun besinler; et, sakatat, lor peyniri, yumurta, avokado, pırasa, ıspanak, zeytin, Hindistan cevizi, brokoli olarak sıralanabilir.
Yenmemesi gereken yiyecekler, basit şeker, aşırı karbonhidrat içeren bulgur, kek, pasta, börek, çörek, poğaça, simit gibi unlu gıdalar, pirinç pilavı, makarna olarak sıralanır.
Yüksek miktarda şeker içeren üzüm, portakal, mandalina ve muz gibi yiyecekler de minimum düzeye indirilir ancak önemli olan günlük 50 gram karbonhidrat miktarını aşmamaktır.
Makarna, ekmek, börek gibi buğdaydan yapılan hiç bir unlu gıda tüketilmemelidir.
50 gram karbonhidrat kuralına uyarak iyi bir seçim yapabilmek için sağlıklı karbonhidratlar rehberinden faydalanabilirsiniz.
Başlangıçta uygulanması zor gelebilen ve keto diyeti olarak da anılan bu beslenme düzenine geçmek ve yenilen yağ miktarını artırmak için bir adaptasyon süreci geçirmeniz gerekiyor.
Diyete yüksek protein diyeti ile giriş yapabilirsiniz. Tabi böyle bir beslenme düzenine geçmek için mutlaka hekiminize ya da diyetisyeninize danışmanız gerekiyor.
Proteinleri tercih ederken mutlaka yağ içermesine de özen göstermek gerekiyor. Çünkü tüm yiyeceklerin toplam içeriğinde % 75 yağ oranını tutturmanız lazım.
Keto diyetine uygun besinler:
Karbonhidratlar:
Badem, avokado, brokoli, pırasa, soğan, pazı, ıspanak, greyfurt ✓
Proteinler:
Kırmızı et, hindi eti, balık eti, tavuk eti, yumurta, peynir çeşitleri ✓
Yağlar:
Ceviz yağı, fındık yağı, zeytinyağı, tereyağı ✓
Hem hayvansal hem de bitkisel proteinlerin tüketilmesi hedefe ulaşmanızı sağlayabilir. Daha net anlaşılması açısından bir örnek verelim.
Ketojenik Diyet Menüsü Örnek Hesaplama
Günde 2000 kalori almanız gerektiğini öğrendiniz diyelim. Bu durumda her gün 166 gram sağlıklı yağ, 25 gram karbonhidrat ve 100 gram protein tüketmelisiniz.
Değerler kişiden kişiye değişebilir. Vücudunuzun gerek duyduğu ketojenik diyet protein miktarını öğrenmek için günlük protein ihtiyacı hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Bu miktarları tutturmak zor olduğu için bir diyetisyenden yardım almak en doğru seçenek olacaktır. Ancak aşağıda son bölümde tüm bu hesapları yapılmış 2000 kalorilik ketojenik diyet listesi örneğine göz atabilirsiniz.
Uygun ve aynı zamanda yağlardan da zengin proteinleri diyet programınıza doğru bir şekilde eklemek için en bol proteinli yiyecekler rehberinden faydalanabilirsiniz.
Ketojenik diyet hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken bir kural var.
Yiyeceklerde bulunan lif miktarı karbonhidrat miktarına eklenmeden hesaplama yapılmalıdır.
Yiyeceğin lif miktarı karbonhidrat miktarından çıkarılır. Ancak bazı kaynaklara göre yiyecekte şeker alkolleri varsa o değerleri de çıkarmak gerekiyor.
Sindirilebilir Karbonhidrat Miktarı= Toplam Karbonhidrat – Lif miktarı – Şeker Alkolleri (Varsa)
Avokado meyvesinde yaklaşık 17 gram toplam karbonhidrat ve 13 gram lif bulunduğu için 4 gram net karbonhidrat içerir. O halde hesabı 17 gram toplam karbonhidrata göre değil, 4 gramlık net değere göre yapmalıyız.
Özetlemek gerekirse karbonhidrat miktarı sınırının 25 gram olduğu bir beslenme düzeninde bu sınıra ulaşmamak için yüksek lif içeren yiyecekler ile beslenmek oldukça iyi bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü lifler hem kalori içermez, hem de kan şekerini ve insülin düzeylerini etkilemez.
Şimdi karbonhidrat sınırını aşmanızı engelleyecek, yağ ve protein miktarlarını tamamlamanızı sağlayacak olan Tablo 1’deki ketojenik yiyeceklere göz atalım. Çünkü bunlar diyetiniz boyunca en iyi yiyecek seçenekleri arasında yer alacak.
Gıdalar (100 gr) E(kcal) K (gr) P (gr) Y(gr)
Palamut 167 24 7
Sığır eti 225 19 15
Dana Karaciğer 140 4 28 6
Tavuk 214 18 15
Hindi 160 22 8
Yumurta 158 12 11
Kaşar Peyniri 404 2 27 31
Badem 600 19 19 54
Ceviz 650 15 15 64
Fındık 634 16 13 62
Kabak Çekirdeği 610 10 30 50
2000 kalorilik diyette 166 gram yağ tüketebilmek için Tablo 1’deki yiyeceklerden özellikle kuru yemişlere ağırlık verilebilir. Örneğin her gün 50 gram kabak çekirdeği yediğinizde 25 gram yağ elde ederseniz.
Ketojenik Diyet Makro Hesaplama
100 gram kaşar peynirinde yaklaşık 30 gram, 100 gram sığır etinde 15 gram yağ, 50 gram bademde 27 gram yağ vardır. Bu toplamda yaklaşık 97 gram yağ demektir.
Bonus yağ kaynaklarına ihtiyacınız olma olasılığı yüksektir. O kaynaklardan biri zeytinyağı, diğeri ise Hindistan cevizi yağıdır. Ancak bunları yemek tiksintiye neden olabileceği için o kadar da kolay değil. Hesaplamaya devam edelim.
1 çorba kaşığı zeytin yağı: Yaklaşık 13 gram yağ
1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı: 11 gram yağ
2 yumurta: 10 gram yağ
100 gram tavuk eti: 15 gram yağ
Yağ miktarını tutturabilirseniz gerisi kolay. Belki zeytinyağı 1 kaşık yerine 2 kaşık olabilir. İçilmesi yerine salataya limon sıkılarak tüketilmesi daha kolay olacaktır.
Günde 2 porsiyon et yemeği yerseniz yağ miktarını ancak tutturabilirsiniz. O nedenle bu diyet maliyet açısından pek de olumlu değil. Miktarlar hakkında daha net bir bilgi almak için günlük makro hesaplama aracı ile hesaplama yapmanızı öneririz.
Uzak Durulması Gereken Besinler
Şeker içeren ve kompleks olsa bile aşırı karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulması gerekiyor. Özetle tüm tatlılardan, unlu gıdalardan, boş kalori içeren yiyeceklerden uzak durmak lazım. Hatta meyvelerde aşırı şeker içerdikleri için sınırlandırılmalıdır.
Şekerli ve unlu gıdalar: Hazır meyve suları, kola, meyveli soda, şekerli çay, meyve tatlıları, kek, pasta, mantı, kurabiye, börek, poğaça gibi yiyecekler
Tahıllar ve Nişastalar: Ekmek, bulgur, makarna, pirinç
Alkollü içecekler
Meyveler: Hepsi yasak ancak çilek, kiraz ve erik gibi meyvelerden en fazla 3 adet
Kök sebzeler: Patates, yer elması, havuç
Abur cubur gıdalar: Çikolata, cips, çıtırdaklar, kahvaltılık gevrekler
Soslar: Evde yapılmayan sos ve çeşniler şeker ve sağlıksız yağ içerdikleri için uzak durulması gereken gıdalardır.
Baklagiller: Mercimek, bezelye, barbunya, fasulye, nohut gibi yiyecekler ise oldukça fazla karbonhidrat içerirler. Bunlardan 1 porsiyon kadar yemek neredeyse karbonhidrat sınırın aşılmasına neden olur.
7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi Örneği
Bu tür beslenme nasıl yapılır anlamak için bu örnek programa bakabilirsiniz. Ancak keto diyet türlerinin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu hemen bir diyetisyenden yardım almaktır.
Ketojenik diyet listeleri hazırlamak kesinlikle uzmanlık gerektirdiği ve kişiye özel olarak hazırlanması lazım geldiği için diyetisyenden onay almadan uygulanmamalıdır.
Aşağıdaki diyet yazar olarak benim kilo aldığım dönemde uyguladığım ve diyetisyen tarafından bana özel olarak hazırlanmış diyet programıdır. O nedenle size uygun olmayabilir.
Diyetisyenin bana yazdığı 1 haftalık keto diyet listesi ve menü örneği:
Birinci Gün: Pazartesi
Sabah: 2 tane suda pişmiş yumurta, bolca maydanoz, 1 tane salatalık, 3 yeşil biber, 50 gram kaşar peyniri, avuçiçi yarısı kadar pastırma
Ara Öğün: 1 kase yoğurt, 50 gram kavrulmamış çiğ kabak çekirdeği, 15 adet çiğ badem
Öğle Yemeği: Bol zeytinyağlı tavuk salatası ve 1 kepçe sebze çorbası
Ara Öğün: 2 dilim beyaz peynir ya da 1 bardak ayran
Akşam: Fırında pişirilmiş tereyağlı somon balığı ve bol zeytinyağlı salata
Yatmadan önce: 10 adet çiğ badem ya da fındık
İkinci Gün: Salı
Sabah: 2 yumurta ile tereyağlı omlet, 2 kibrit kutusu kadar keçi peyniri, fesleğen ya da maydanoz, 1 tane domates
Ara Öğün: 1 bardak keçi sütü, 4 adet ceviz
Öğle Yemeği: Bol zeytinyağlı salata ve 5 adet köfte, 1 bardak ayran
Ara Öğün: 4 adet çilek
Akşam: 1 kase domates çorbası ve 2 tavuk budu
Yatmadan önce: 1 kase yoğurt, 50 gram kabak çekirdeği
Üçüncü Gün: Çarşamba
Sabah: 50 gram pastırma, 50 gram kaşar peyniri, 3 biber, 10 adet tuzsuz zeytin, 1 su bardağı şekersiz yeşil çay
Ara Öğün: 1 kase manda yoğurdu ve 15 adet çiğ fındık
Öğle Yemeği: 100 gram ton balığı ve sınırsız salata
Ara Öğün: 1 elma
Akşam: 1 kase brokoli haşlama ve 4 adet köfte
Yatmadan önce: 1 bardak süt ve 20 adet çiğ badem
Dördüncü Gün: Perşembe
Sabah: Soğanlı, biberli, sebzeli omlet, 2 dilim avokado, 5 adet yeşil zeytin
Ara Öğün: 1 su bardağı Hindistan cevizi sütü ve 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
Öğle Yemeği: Fırında pişmiş 2 tavuk budu ve 1 tabak ıspanak haşlama
Ara Öğün: 1 salatalık ve 1 bardak ayran
Akşam: 1 kase sebze çorbası ve 5 adet misket köfte
Yatmadan önce: 50 gram kabak çekirdeği ve 4 adet ceviz
Beşinci Gün: Cuma
Sabah: 1 yemek kaşığı şekersiz fındık ezmesi, 1 haşlanmış yumurta, 1 tane domates, 1 tane salatalık ve 1 bardak papatya çayı
Ara Öğün: 1 su bardağı badem sütü
Öğle Yemeği: 5 adet köfte ve 1 kase kadar karnabahar haşlama
Ara Öğün: 2 adet kuru erik
Akşam: Bol zeytinyağlı salata ve 100 gram dana pirzola
Yatmadan önce: 1 adet balık yağı takviyesi
Altıncı Gün: Cumartesi
Sabah: 25 gram pastırma, 25 gram kaşar peyniri, 2 yemek kaşığı lor peyniri, 1 adet haşlanmış yumurta, 15 gram hindi salam, 2 adet salatalık, 2 yaprak marul
Ara Öğün: 2 dilim avokado ve 4 yemek kaşığı yoğurt
Öğle Yemeği: 1 kase parmesanlı karnabahar çorbası ve 100 gram hindi göğüs
Ara Öğün: 2 adet fırında közlenmiş patlıcan
Akşam: 2 kepçe parmesanlı karnabahar çorbası ve zeytinyağlı kırmızı pancar salatası
Yatmadan önce: 1 adet balık yağı takviyesi, 2 dilim beyaz peynir
Yedinci Gün: Pazar
Sabah: 1 su bardağı şekersiz yeşil çay, 2 yumurtalı tereyağlı sucuklu omlet, 5 adet yeşil biber, 1 domates, 1 salatalık, 10 adet tuzsuz zeytin, 2 yemek kaşığı zeytinyağlı lor peyniri
Ara Öğün: 10 adet çiğ badem, 10 fındık
Öğle Yemeği: Kişnişli limonlu tavuk incik ve 1 bardak bol limonlu su
Ara Öğün: 2 adet kuru erik (ödül)
Akşam: 1 kase sebze çorbası ve 4 adet köfte
Yatmadan önce: 1 su bardağı keçi sütü
Yukarıda 21 gün boyunca uyguladığım ketojenik diyet programı ile bu sürede 8,5 kilo verdim. Ancak her gün 25 dakika boyunca fitness hareketleri yaptım. Size kesinlikle uygulayın demiyorum ancak diyetisyene danışarak uygulayabilirsiniz.
Uyarı: Bu yazıda verilen diyet örneği epilepsi ketojenik diyet listesi örneği değildir. Yani epilepsi hastaları için uygun olmayabilir. O tür bir problem yaşayanlar mutlaka doktora danışmalıdır. Buradaki liste kilo vermek amaçlı yazarın uyguladığı programdır. Herkese uygun olmayabilir.
Ketozise Girmek Nasıl Anlaşılır?
Peki ama ketozise girdiğimi nasıl anlarım diye düşünmeye başladıysanız demek ki işler yolunda gidiyor.
Uyguladığınız diyetin etkili olup olmadığını anlamak istiyorsanız ketozise girip girmediğinizi de bilmeniz ya da tahmin etmeniz gerekiyor. Bunu anlamanın bir kaç yolu var:
İdrar ve nefes kokusu normalden farklıysa ketozise girdiğiniz anlamı çıkabilir ancak hiç bunlarla uğraşmayın bence.
Ketojenik diyet testi yapmak için ketozis çubuklarından alabilirsiniz. 50 adeti 70 lira ile 80 lira arasında değişiyor. Örneğin Keto-Diastix İdrar Ölçüm Stribi ürünü için eczacıya danışabilirsiniz.
D-Lab İdrar Test Stribi gibi çok daha ucuz olanları da var. Karar sizin. Ben birincisini kullanmıştım.
Şekerli ya da karbonhidratlı bir gıda yemiyorsanız ve diyetisyenin önerilerini büyük bir titizlikle uyguluyorsanız zaten keto testi yaptırmanıza gerek yok bence.
Ketozise Girmek Ne Kadar Sürer?
Uyguladığınız keto diyeti türüne göre değişir. Bu süre genellikle 3 ile 7 gün arasında değişir.
Çok az karbonhidrat alıyorsanız ve yeterince spor yapıyorsanız ketozise daha erken sürede girebilirsiniz.
Daha erken sürede ve daha hızlı ketozise girmek için yeterince egzersiz yapabilir ve beslenme programınızda Hindistan yağına da yer verebilirsiniz.
Çocukluk Dönemi Epilepsisinde Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Çocukluk çağında görülen epilepsilerde keto programı tedavi türlerinden biridir ve ilaç tedavisine rağmen sonuç alınamamışsa ancak doktor onayı ile uygulanabilir.
Çocuğun bunu uygulaması çok zor olduğu için aile bu konuda seminerlere ya da eğitimlere alınmalıdır. Aksi durumda anne, baba farklı bir beslenme düzeni ile beslenirken çocuktan bu diyeti uygulamasını beklemek pek akılcı olmayacaktır.
Ailelere bu konuda büyük görev düşmektedir. Epilepsi hastası çocuklarda birden tam keto diyetine geçilmez.
Çocuğunuz normalde günde 3 öğün besleniyorsa kademeli bir geçiş yapabilirsiniz. Birinci gün 1 öğün keto olurken, ikinci gün 2 öğün keto ve üçüncü gün 3 öğün tam keto uygulanabilir.
Karbonhidrat kaynakları olarak; tam tahıllı ürünler ve bulgur, şeker oranı düşük meyveler ve sebzeler, süt ürünleri
Protein kaynakları; tavuk, hindi, kırmızı et, süt, lor peyniri, kaşar peyniri, yumurta, kuru yemişler
Yağ kaynakları; zeytinyağı, tereyağı, kuru yemiş yağları tüketilebilir.
Tekrar vurgulamak gerekirse çocuğunuzun diyete uygun olup olmadığına ancak bir hekim karar verebilir.
Çocuğunuzda epilepsi ya da halk arasında bilinen ismiyle sara olduğunu düşünüyorsanız nöroloji bölümünden randevu alabilirsiniz. Ancak kesin çözüm için pediatrik nöroloji uzmanlarına danışmalısınız.
Ketojenik Diyet İçin Diyetisyen Taylan Kümeli Ne Diyor?
Ünlü diyetisyen ve bizim de Kaliteli Beslenme ekibi olarak ilgiyle takip ettiğimiz Taylan KÜMELİ, Youtube kanalı üzerinden ketojenik diyet listesi hakkında sık sorulan sorulara cevap verdi.
Diyet hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla açıkladı. Acaba uygulamak zararlı mıdır, uygulanacaksa nasıl uygulanmalıdır ve merak edilen tüm sorulara bu video ile cevap bulabilirsiniz. Kendisini bu güzel video için tebrik ediyoruz.
Bu makale size faydalı oldu mu?
Makalemize oy vererek bizi değerlendirebilirsiniz
EVET
1
HAYIR
2
engin
Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim. M.Kemal Atatürk
View all 4 articles
0 Yorumlar