
Fitness programı, zayıflamak veya formu korumak ya da vücut geliştirmek gibi üç temel amaca yönelik olabilir. Vücut geliştirmek amacıyla oluşturulacak bir fitness programı, önce kasların işlevselliğini artırmak, ardından uygun çalışmalarla vücudun bölgelerine odaklanmak şeklinde iki aşamalı olmalıdır. Doğru bir beslenme ve dinlenme programı ile desteklenmesi gereken vücut geliştirme programında yine doğru fitness aletlerinin seçilmesi önemlidir.
Fitness, sağlıklı ve fit olmak için yapılan egzersizlerin tümüdür. Vücut geliştirmeye odaklı bir fitness programı hazırlanırken, öncelikle kişinin vücut yapısı, boyu, kilosu, hangi bölgelerin geliştirilmesi gerektiği gibi unsurlar dikkate alınır. Vücudun istenilen fit görünüme ulaşabilmesinde aynı zamanda bu programın uygun bir beslenme programı ile eş zamanlı olarak yürütülmesi gerekir. Sağlıksız beslenen bir vücut, ne yaparsanız yapın, sadece fitness ile istenilen görünüme kavuşamaz.
Vücut Geliştirmek İçin Fitness Programı Nasıl Olmalıdır?
Vücut geliştirmek amacına yönelik bir fitness programında ilk bir ay veya ikinci ay bölgesel hareketlerden ziyade, bütün vücudunuzun çalışmasına yönelik hareketler yer almalıdır. Ardından bölgesel çalışma programında ise belirli günlerde 2 veya en fazla 3 kas grubunun birlikte çalıştırıldığı bir hareket planı bulunmalıdır.
Programda egzersiz kadar egzersiz süresi ve dinlenme de önemlidir. Örneğin, tek kas grubu çalıştırılıyorsa, egzersiz yaparken süre 45 dakika ila 1 saat arası; 2 kas grubu çalıştırılıyorsa ortalama 1.5 saat olmalı, 3 kas grubu çalıştırılıyorsa da 2 saati aşılmamalıdır. Çünkü kasların aşırı yorulmaması programdan arzulanan sonucun alınmasında doğrudan etkilidir. Ayrıca, vücudun çalışırken değil uyurken kas yaptığı dikkate alınmalı ve bu nedenle vücut geliştirme programı süresince yeterli uyku alınmaya da önem verilmelidir.
Fitness Aletleri Nelerdir?
Vücut geliştirmede kullanılan iki grup fitness aleti vardır. Birinci grup serbest ağırlıklardan, ikinci grup ise makinelerden oluşur.
Serbest ağırlıklar; halterler, dambıllar, ağırlık plakaları, z-çubuklar, barfiks çubukları, sehpalar, denge topu gibi ekipmanlardan oluşur. Makineler ise bacak itme, bacak bükme, bacak uzatma, bacak birleştirip ayırma gibi bacakları çalıştıran makinelerden; omuz ve göğüs bölgesini çalıştıran makinelerden; kablolar ve makaralardan meydana gelir.
Bunun yanı sıra ağırlık kaldırma eldivenleri, kemerleri, bilek bantları vücut geliştirme hareketleri esnasında ihtiyaç duyulacak aksesuarlardandır.
Evinizin konforunda yapacağınız bir vücut geliştirme programı için ihtiyaç duyduğunuz bütün ekipmanları; serbest ağırlıklardan, makinelere, aksesuarlardan, kıyafete kadar her tür spor malzemesini Decathlon‘dan temin edebilirsiniz.
Paylaş:
Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Arkadaşınızla e-posta üzerinden paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Linkedln üzerinden paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Yazdırmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Tumblr'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Reddit üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Bunu beğen:
Yükleniyor...
0 Yorumlar