Son zamanların en popüler konularından bir tanesi de takviye edici gıdalar, bir diğer adıyla supplementler. Bcaa, protein ve karbonhidrat tozları, izotonikler, elektrolitler, l-karnitin’ler, barlar, jeller derken hangisi, ne zaman, hangi sporda ve nasıl kullanılacak kafalar çok karışabiliyor. Özellikle bu takviyelere yeni başlayacak kişiler için yorucu bir hal alabiliyor.
Bu yazımızda her ne kadar genel bir giriş yapsakta, sadece bisiklet sporu özelinde supplementlere bakıp, en sık tercih edilen takviyelerin ne zaman ve ne sıklıkla kullanılması gerektiğini masaya yatıracağız.
Öncelikle bir konuya değinmemiz lazım. Bu yazımızda yazdıklarımız genel bilgi ve uyarılar niteliğinde olup, kişinin yaşına, sağlık durumuna, yaptığı spora, antrenman yoğunluğuna, cinsiyetine göre değişkenlik gösterebilir. Takviye edici ürünler hakkında şüpheniz var ise bu şüphenizi bir uzman doktor ile gidermek, sağlığınız için olumlu, olumsuz etkilerini doktorunuzla konuşmak en doğrusudur. Unutmayın; bilinçsiz ve yanlış kullanılan her ürün sağlığınız için tehdit oluşturabilir.
Konumuza dönelim. Bisiklet sporunda son zamanlarda takviye edici gıdalar oldukça revaçta. Youtuber’ların reklamları, markaların daha agresif pazarlama ve reklam stratejileri, bisiklet yarışlarının ve organizasyonlarının ülkemizde ciddi bir artış göstermesi bu gıdaların revaçta olmasının en büyük nedenleri.
Bisiklet sporunda en sık kullanılan takviye edici gıdaları başlıklar halinde inceleyelim.
İzotonik
Ne zaman kullanılır?
Yarış ve antrenman öncesinde ya da aktivitenin başlarında kullanılabileceği gibi spor esnasında her 25-30 dk’da 1-2 yudum şeklinde içilebilir. Sıvı yerine izotonik jel kullanıyorsanız aktivitenin uzunluğuna göre kullanım miktarı değişir. İdeal kullanım miktarı 1-3 jel’dir. Kimi jelleri tükettikten sonra su içilmelidir. Hem emilimi hızlandırmak hem de boğazda oluşacak kuruluğu gidermek için. Ama bazı marka jellerde ise suya ihtiyaç yoktur. Paketlerin üzerinde nasıl kullanmanız gerektiği mutlaka yazar. Jellerin tüketiminin kolay olması için genellikle meyve aromalıdırlar.
Etkileri Nedir?
Spor esnasında kullanırsanız kaybedilen minarelleri yerine hızlıca koymanızı sağlarlar. Aktivite öncesinde de kullanarak, gerekli yüklemeleri öncesinden de yapabilirsiniz.
Elektrolit
Ne zaman kullanılır?
Yarış veya antrenman sırasında. Performans sonrasında da kullanarak vücudunuzun toparlanmasını hızlandırabilirsiniz.
Etkileri Nedir?
Aktivte sırasında kaybolan mineralleri (+ terleme ile kaybolan elektrolitler) yerine koyar ve karbonhidrat depolarını doldurur.
Kafein Jeller
Ne zaman kullanılır?
Yüksek oranda kafein ihtiva eden (her pakette yaklaşık 150 mg) bu jellerin kullanım zamanı çok önemlidir. Çünkü uzun bir antrenman veya yarışın başında alırsanız yüksek bir enerji patlaması yaşayacaksınız ve sonrasında yaşayacağınız düşüş ile yarışı/antrenmanı iyi bir noktada bitirmeniz imkansız hale gelir. Ama yaklaşık 1 saatlik aktivite ise başlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. 3-4 saatlik bir aktivitedeyseniz son 1 saatte, hatta son 45 dk’da almanız oldukça doğru ve stratejik bir hamle olur. Kullanım sıklığı ise en fazla 2 paket jel olmalıdır.
Kafein jellerde kafein haricinde genellikle 15-25 gr aralığında karbonhidrat da bulunur.
Yüksek oranda kafein içerdiği için 16 yaşından küçük ve 50 yaş üstü sporcuların kullanması tehlikeli olabilir.
Recovery Takviye Gıdaları
Yüksek oranda protein ve karbonhidrat içeren bu ürünler, aktivite sonrası boşalan depoları doldurmak ve isminden de anlaşılacağı üzere en hızlı ve kaliteli şekilde vücudunuzun toplarlanmasını sağlayacak ürünlerdir. Bazı ürünlerde protein ve karbonhidratın yanı sıra lösin de bulunur. Peki lösin nedir? Esansiyel bir aminoasit olan lösin, metabolik faaliyetlerde çok önemli rol oynamakla birlikte yapı proteinlerinin önemli bir bileşenidir. O yüzden lösin içeren recovery ürünlerini tercih etmeniz toparlanma süreci açısından önemlidir.
Ufak Tavsiyeler
Yukarıda bahsettiğimiz takviye edici gıdalar bisiklet camiasında en sık kullanılan takviyelerdir. Bunların yanı sıra bir çok takviye olmakla beraber birbirinden farklı barlar da mevcuttur. Bu barlar genel olarak aktivite sırasında verilen küçük molalarda kan şekerinizi dengelemek adına idealdir.
Aptonia Cereal Bar – Detaylı bilgi için tıklayın!
En önemli takviyeniz ise her zaman, her koşulda, her mevsimde su olmalıdır. Çok basit bir örnekle açıklamamız gerekirse: arabalar benzin olmadan nasıl çalışmazsa, insanlarda su olmadan efor sarfedemez. Bu yüzden su tüketimini ihmal etmeyin.
Yarışlarda –bilhassa uzun yarışlar- her zaman 2 matara taşıyın. Mümkünse 750 ml’lik ve 500/600 ml’lik olmak üzere. 750 ml’lik matarada sadece su, küçük olanda ise elektrolit takviyeli su olsun. Bu hem kaybettiğiniz mineralleri yerine koymanıza yardımcı olacak hem de yarış sırasında size enerji sağlayacaktır.
Yarıştan önceki gece karbonhidrat ve protein depolarınızı doldurun. (Makarna, yumurta, kefir, kuruyemiş…)
Bol pedallı günler dilerim…
Bu yazımız İçerik Uzmanımız ve Ülke Bisiklet Ürünleri Eğitmenimiz Efe Subaşı tarafından yazılmıştır. Efe’nin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz!
decathlon.com.tr | Blog
0 Yorumlar